KVINNER PÅ RANDEN: Dronningstien og Kjeåsen i Hardanger

Kvinner på randen - Tur til Dronningstien og Kjeåsen i Hardanger.

Første helga i september dro 15 optimistiske damer over fjellet. med Kinsarvik i Hardanger som mål. Vi skulle gå Dronningstien og YR hadde lovet sol. Etter en god natts søvn på Kinsarvik camping sto vi opp til blå himmel, og ei sol som sakte med sikkert trakk nedover de bratte fjellsiden og lovet oss om en flott dag over fjellet.

De sprekeste av oss gikk fra fjorden og campingplassen, vi andre valgte å ta bilen opp til parkeringsplassen ovenfor Røte. En grusvei buktet seg i sikksakk oppover fjellsiden til vi kom opp på Hardangervidda og kunne ta fatt på den merkede stien, 890 moh.

Etter obligatorisk fotografering ved Dronningsteinen, som markerer starten på stien, gikk vi i samlet tropp videre oppover mot første utsiktspunkt. Her fikk vi et luftig utsyn innover Eidfjorden og tildels Sørfjorden. Også neste utkikkspunkt ga godt utsyn over fjordene og innover Hardangervidda, i det fjerne kunne vi se Folgefonna.

Turen over fjellet  varierte med alt fra litt brattere partier, flate mellompartier og lette nedoverbakke og et par steder på veien måtte vi "klatre" opp i steinura. Stien var godt merket med tydelige blå D-er og blå prikker, og på et parti som bød på "klatring" var det satt opp tau til hjelp, slik at man lettere kom seg opp de stegene som var litt vanskelige.

Vi nådde toppen av turen på 1100 moh, der vi kunne skrive oss inn i boka ved varden og ta en titt ned på Lofthus, som var målet vårt for turen.  Herfra gikk det stort sett lett nedover eller bortover, og på et par partier ganske så på kanten av Hardangervidda. Ved et par stopp ved noen fjellvann, tok noen av turdeltagerne en forfriskende dukkert.

Så tok vi fatt på nedstigningen og Munketreppene, som var første del av de drøye 1000 høydemeter ned til Lofthus. Munketreppene består av 630 trinn som munkene i Lofthus bidro til med å lage på 1200-tallet sammen med lokalbefolkningen for å gjøre tilgjengeligheten til Hardangervidda enklere. Vi var innom flere utkikkspunk på turen ned, det mest kjente er Nosi. Trappene tok etter hvert slutt og vi kunne velge mellom å gå bratte stier gjennom granskogen eller følge en grusvei. Etter en god marsj kunne vi ta de frodige frukthagene nede ved fjorden nærmere i øyesyn. Her bugnet det av epler, pærer og plommer, så langt øyet kunne se og ga en god avslutning på en flott tur.

Vakkert!
Vakkert! Foto: Elisabeth Hasselknippe

Etter en god natts søvn sto vi opp til nok en solfylt dag og vi tok turen opp til plassen Kjeåsen, 530 moh,  innerst i Simadalen i Eidfjord,. Plassen er kjent fra tv-programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" som ble vist på NRK i 2002. Plassen er kjent for sin utilgjengelighet, og fram til 1974 var den bratte stien opp fra fjorden eneste mulighet for å nå gården. I 1974 ble det bilvei opp til garden, via en tunell gjennom fjellet, i forbindelse med utbyggingen av Sima kraftverk.

Denne tunellen var det noen av turdeltagerne som valgte å benytte for å nå opp til gården. Vi kunne kjenne både på stølhet etter gårdagens tur og høydeskrekk for noen av oss. Praktisk var det også å ha biler der oppe slik at vi raskere kunne ta fatt på hjemturen etter besøket på gården.

Vi som valgte å gå opp til Kjeåsen ble satt av ved kraftstasjonen ved fjorden og fulgte strandlinjen bortover et stykke før vi tok fatt på stien oppover. Denne varierte mellom å være sti på skogbunn, stiger, steintrapper og på et sted måtte vi over et glatt svaberg, der det var stokker å trå på og tau og holde seg i. Alle kom seg velberget over og etter en bratt tur på knappe 1,5 t var alle oppe og vi kunne i felleskap nyte nok en flott utsikt utover fjorden.

På veien hjem stoppet vi nede i Eidfjord for felles lunsj. Vi hadde bestilt suppe med nybakt brød på et koselig sted som heter Tunet på Haugen. Et sted å anbefale både miljø- og matmessig!

Opp til Kjeåsen
Opp til Kjeåsen Foto: Elisabeth Hasselknippe
Flott gjeng!
Flott gjeng! Foto: Elisabeth Hasselknippe

Klikk her for å skrive tekst.

Skrevet av Elisabeth Hasselknippe 17. september 2017