Trekanten i Trollheimen august 2018

Trekanten i Trollheimen.
Trekanten i Trollheimen. Foto: Astrid Stubrud

Trekanten i Trollheimen, en klassiker gjennom vakker, vennlig, vill og variert natur

En forventningsfull gjeng møtes til middag på Gjevilsvasshytta onsdag kveld. Kun tre av oss fra Lillehammer, resten spredt fra Kristiansand i sør, Oslo,  Lørenskog i Akershus, og til Øyer kommune i nord. Gjevilvasshytta ligger på 710 moh i lia ovenfor Gjevillvatnet i Oppdal, Sør-Trøndelag, og er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden.

Torsdag morgen starter vi på første del av trekanten med Jøldalshytta som mål for dagen. Opp gjennom bjørkeskog, over bekker og etter hvert innover forbi Høghøtjønna på 982 moh, vest for Høghøa på 1308 moh og endelig ned mot Gammelseterdalen. Vel framme  etter å ha tilbakelagt  22 km på vel 7 timer er det godt å komme innendørs.  Jøldalshytta ligger på 740 moh i Rennebu, Sør-Trøndelag.  Området rundt hytta har flotte turmuligheter og ligger like ved den idylliske Jelsetra som har tradisjonell seterdrift i sommersesongen. På Jøldalshytta får gjestene blant annet servert kortreist mat fra setra og selvfisket ørret fra Jølvatnet.

Turen videre mot Trollheimshytta gir tre valgmuligheter, enten over Trollhøtta, gjennom Svartådalen eller over Geithøtta.  Vi våkner fredag morgen til strålende sol og ser nå fram mot å gå neste del av trekanten via Geithøtta i flott turvær. Første del av turen går i bjørkeskogbeltet,  gjennom seterdalen med utsikt  innover mot Svarthøtta og Trollhøttamassivet.  Ved stidelet mot Svartådalen tar vi av og starter oppstigningen over Småfjella. Landskapet er grønt og frodig, men skifter snart karakter. Vi bruker god tid over selve  Geithøtta. Vi befinner oss i steinete og vilt terreng på 1325 moh, men føler at vi like gjerne kunne vært på vei mot en av  toppene i Jotunheimen. Med denne utsikten er det vel verdt  å bruke god tid og til å ta bilder. Vi skal ned omlag 800 høydemetere før vi er nede på Trollheimshytta. Den siste kilometeren gjennom skog av storfuru og bjørk varmer sola godt, og vel framme på tunet er det godt å ta av støvlene og strekke på beina etter en flott turopplevelse. De 18 km er tilbakelagt på 7 timer. Trollheimshytta ligger lunt til i storfuru- og bjørkelandskap på 540 moh i Surnadal, Møre og Romsdal fylke.  Her er vid utsikt til fjellmassivene og toppene som kranser Folddalen midt i Trollheimen.

Lørdag morgen står vi klare til å ta fatt på den siste delen av trekanten. Det er meldt tildels sterk vind og regnbyger denne dagen, men vi er ved godt mot der vi starter den tøffe oppstigningen bak hytta. Vi skal opp igjen på bratt sti gjennom bjørkeskog, avbrutt av 7 platåer før vi står oppe på Mellomfjellet.  På folkemunne kalles disse platåene "de 7 skuffelser", og vi forstår hvorfor.  For hvert platå tror man at toppen er nådd, men en ny venter der oppe. En av damene setter nytt navn på platåene; "de syv belønningene". Om dette gjør oppstigningen lettere skal være usagt, men å tenke positivt kan aldri skade. Vel oppe kan vi skue utover og ved Skallen på 1226 moh tar vi en vel fortjent rast. I dette ville månelandskapet er det kun de mest hardføre fjellblomstene som klorer seg fast mellom steinblokkene. Is og snø, vær og vind har spist seg gjennom fjellet, og smuldret det opp til en steinørken. Toppene som ligger igjen viser at området har vært isfritt lenger enn resten av områdene rundt. Dette kan også bety at deler av  Mellomfjellet aldri lå under isen og at flere av toppene er såkalte nunataker,  dvs. fjell som stakk opp gjennom isbre.

 Turen videre bringer oss gjennom svært variert landskap. Vi passerer flere fjellvann og Fossådalsvatnet ligger foran oss som om det skulle ligge i et krater, omgitt av bratte fjellvegger på alle kanter. Vi skal opp gjennom Riarskaret og ser hvordan den kraftige vinden lager mønster av bølger på vannet under oss. Vi er nå på omlag 1300 moh og skal ned mot  1147 moh, der vi  tar en rast ved  Tverrbekken. Her er stidelet for ruta mot Blåhøa, en fin dagstur hvis man bor ved Gjevilvatnet. Foran oss ligger et vidstrakt viddelandskap med store myrer, kun avbrutt av en fordypning. Vi kan endelig sette opp tempo og la beina få strekke ut på mykere underlag.  Rett etter å ha passert Gravbekken får vi øye på to reinsflokker. Vi blir stående å studere dem der de beiter næringsrike urter. Brått får vi vinden i ryggen og flokken merker oss. Etter denne opplevelsen er det bare å fortsette i samme tempo, og endelig kan vi igjen se Gjevilvatnet langt nede foran oss.  De siste kilometere begynner vi å tenke på en dusj, kalde forfriskninger og middag, og så står vi igjen ved bilene.. turen er over og vi har brukt vel 8 timer på 21 km. Trekanten er gjennomført og ved Gjevilvasshytta venter deilig middag.  Hovedretten består av gryte av reinsdyr. Vi får opplyst at dyrene er fra området her inne og har spist næringsrike urter. Denne kvelden er det trivelig å kunne oppsummere og dele alt vi har opplevd på turen, før vi reiser hver til vårt neste dag.

Signemette Granheim Larsen