Sommerlig rundtur i Langsua

Langsua
Langsua Foto: Fred Anton Mykland

Turrapport - hytte til til hytte i Langsua nasjonalpark med DNT Lillehammer

Langsua er en relativt ny nasjonalpark og ble opprettet i 2011 etter flere års forutgående utredninger. Norges minste nasjonalpark Ormtjernkampen ble innlemmet i Langsua på samme tidspunkt.

Ved oppmøte på Liomseter fredag 10. juli kl 1000 møtte jeg 6 blide og turklare deltakere.

Turen fra Liomseter til Storkvelvbua var snaue 19 km og gikk mye i lettgått terreng, selv om det var en del strekninger som var våte og tyngre å gå, spesielt før vi kom til Revsjøen og de siste km inn mot Storkvelvbua. Så vi var definitivt ikke tørre på bein når vi kom frem. Været første dagen var også svært varierende med alt fra sol og varmt til torden og hagl, men det ble med en ordentlig regnbyge før lunch og en etter. Men man fikk virkelig følt på kroppen hvor raskt været skifter i fjellet og at man må være rask med å få på seg regntøy og ponchoer.

Ved ankomst Storkvelvbua ble vi tatt godt imot av hyttevaktene som informerte om det vi hadde behov for og sørget for at vi fikk et fint opphold. Et par av oss benyttet seg av badekulpen, som dessverre ikke var oppvarmet, men likefult veldig godt å ta en forfriskende vask/dusj i. Mat og gode historier ble deretter innholdet resten av kvelden her.

Lørdag 11. juli startet turfølget kl 1030 med retning mot Haldorbu. Distansen denne dagen ble 12,5 km. Turen gikk i veldig lettgått terreng og været var definitivt bedre enn dagen før og vi unngikk regn hele dagen. Vi hadde flere stopp underveis for å nyte det fine været, herunder en stopp for å besiktige steinhytten(se bilde) som brukes som gjeterbu midtveis i turen. Vi hadde også en lang og god lunchrast i det gode været ved Langsubua som fjellstyret eier, før turen gikk videre mot Haldorbu. Underveis fikk man flere steder god utsikt og et overblikk over deler av Langsua nasjonalpark og dette er et utrolig flott område å bevege seg i.
Haldorbu er en hytte som ligger fint til på et åpent område midt i småskogen og man skulle tro at det ville bli mye mygg og klegg der, men det fantes omtrent ikke noe av dette der. Om vi var heldige med været eller om det ikke er mye mygg der vites ikke, men uansett er dette en hytte som er vel verdt et besøk og som utgangspunkt til flere andre turer.

Siste dagen søndag 12. juli skulle vi tilbake til Liomseter og denne dagsmarsjen endte på 15,6 km. Også her var det lettgått terreng å bevege seg i hele veien til Liomseter, men dog noe mer kupert en de 2 foregående dagene. Været var også noe mer usikkert denne dagen, men vi fikk kun noen få dråper regn, så konklusjonen er at været var bedre enn det meldingen tilsa.

Vel tilbake på Liomseter ble tturen avsluttet og de fleste av deltakerne spiste rømmegrøt eller elgkarbonader før man returnerte hver til sitt.
Oppsummert var deltakerne veldig fornøyd med turen og måten den hadde blitt gjennomført, samt at de syntes området Langsua nasjonalpark var vel verdt et besøk også en gang i fremtiden.

Fred Anton Mykland
Turleder DNT Lillehammer

Skrevet av Ragnvald Jevne 17. juli 2020