Topptursamling i Gjendealpene med Fjellsportgruppa 20.-23. juli 2017

Dag 1

Turen startet med båt ifra Bygdin og inn til Torfinnsbu, før vi begynte labbinga opp mot Svartdalen. Kunne vært heldigere med veivalget fra båten og burde gått helt inn til Torfinnsbu før vi begynte på stigningene. Den t-merkede stien er forøvrig lettgått, noe som var godt med de tunge sekkene vi hadde med oss. Camp satte vi like innenfor nasjonalparkgrensa på en liten høyde langs det første vannet i Svartdalen.

Etter at campen var satt opp startet første tur og Kvitskardtinden var målet. En enkel og lettgått tur med kun noen små klyvepunkter like før toppen. Utsikten ifra toppen var super! I tillegg var vi heldige med snøen og kunne «surfe» på vei ned igjen. 


Dag 2

Denne dagen ble det bestemt at vi skulle gå Knutsholstraversen. Startet da med å gå i retning Gjendebu, forbi oppgangen for normalruta til Store Knutsholstind. Innsteget på ryggen er like til høyre for Søre Nål når en ser opp på ryggen ifra Svartdalen. Det følges et markert skrådrag mot høyre opp ifra dalen. Noe klyving like før en er oppe på ryggen. Idet man er oppe er det et mektig syn å se rett opp på Søre Nål som er en av få pinakler i Jotunheimen. Slike formasjoner er langt mer vanlig på vestlandet enn her. Vi var oppom alle nålene foruten Søre Nål som krever sikring. Noe mer utsatt og luftig klyving ut til de nordligste nålene. 

Herifra fortsatte turen opp til Nordre Knutsholstind og videre til Midtre. Ifra midtre er det omlang en 10 meters lang rapell som ikke kan omgås. Rapellfestet ble satt rundt en solid blokk og en etter en forsvant vi ned. 

Videre til toppen av Store Knutsholstind fulgte vi ryggen, og der hvor dette virket vanskelig tok vi ned i høyre flanke ut mot Svartdalen. Artig og luftig rygg med noen klyvepunkter. Toppen ankom vi rundt halv åtte på kvelden, tok en liten rast og før vi fortsatte ned normalruta. Et par steder var vi usikre på veien videre, men sporadiske varder gjorde at dette gikk greit. Vi fikk også bruk for isøksene vi hadde tatt med da det ble krysning av noen bratte snøfelt. Nede i campen igjen rundt halv tolv etter 14 timer på tur. 

Data: 

Tid(inkludert pauser): 14 timer 21 min

Høydemeter: 1321 m

Distanse: 23 km


Dag 3

Etter litt rådslagning i campen ble det bestemt at vi skulle gå opp på Vestre Leirungstind og derifra til Vesle Knutsholstind. Vi startet som sist noe innover mot Gjendebu, men tok nå ganske raskt av og fulgte den gamle DNT-stien (som gikk gjennom Leirungsdalen) opp til Svartdalsbandet. Derifra fulgte vi ryggen opp mot Vestre Leirungstind. Lettgått terreng på starten av ryggen. Etterhvert smalnet denne av og det ble også mer vanskelig teknisk. Vi observerte da også et klatrelag på 4 personer som klatret sørveggen på Vestre Leirungstind like til høyre for oss.  Like før vi skulle ta av ryggen og flytte oss ut en renneformasjon kom dagens første krevende punkt. Her var det to opplagte veivalg, ett omtrent rett på og et annet et noe mer til venstre. Gruppa valgte å splitte seg, så begge alternative ble prøvd ut. Full konsentrasjon var påkrevd. Vel opp var vi usikre på veien videre, men da vi oppdaget noen varder valgte vi å følge disse. Disse krysset over renna vi nå var kommet til. Ved å følge disse vardene endte vi opp på et svært krevende punkt. Et par stykker valgte å klyveklatre opp her, men da en av deltakerne hadde med seg et kilesett ble disse brukt til å sette sikringer. Vel oppe på førstemann ble det satt standplass og sikret på topptau. Dette var første gang for de fleste deltakerne. Kjekt å kunne benytte seg av kompetansen til deltakerne. Herifra og opp til toppen var det enklere klyving. Vel oppe på toppen pustet vi ut og var enige om at veien opp var mer krevende enn hva vi hadde sett for oss. Det var derfor noe overraskende å treffe på en kar som kom opp samme vei som oss i joggesko, liten sekk og løpetøy i det vi var på vei ned igjen. Vi tilbød han å slå følge med oss på vei ned, men han skulle videre til Vesle Knutsholstind. Grunnet tid og noe usikkerhet rundt rasfaren oppunder Vesle Knutsholstind valgte vi å gå samme vei ned igjen. Satte rapell på de nevnte to krevende punktene. 

På denne turen hadde vi kun med et 30 meters tau, noe som var tilstrekkelig. 


Data:

10 timer 45 min 

930 høydemeter 

14.45 km


Dag 4

Siste dag bestod av å pakke sammen teltene og komme oss ned til Torfinnsbu. Båten var relativt full, med mange deltakere ifra Vinjerock, men vi kom oss alle med.

Tusen takk for flott tur og hyggelig samvær. 


*Veivalg til toppene er basert på rutene/kartene i boka Norges fjelltopper over 2000 m. 


Mot Svartdalsbandet ned fra Vestre Leirungstind
Mot Svartdalsbandet ned fra Vestre Leirungstind Foto: Erlend Sørnes
Fra teltleir i Svartdalen.
Fra teltleir i Svartdalen. Foto: Erlend Sørnes
Rapell ned fra Midtre Knutsholstind
Rapell ned fra Midtre Knutsholstind Foto: Erlend Sørnes
Foto: Erlend Fasting
Fra Midtre Knutsholstind
Fra Midtre Knutsholstind Foto: Erlend Fasting
Kryssing av snøfelt ned fra Store Knutsholstind
Kryssing av snøfelt ned fra Store Knutsholstind Foto: Erlend Fasting

Skrevet av Erlend Øien Sørnes 19. august 2017